Wykonanie
Smażenie
jajek w obrączkach z warzyw to żadna nowość i co chwilę ktoś coś podobnego pokazuje. Widziałam
cukinię,
paprykę,
pomidory w taki sposób przygotowane. Ale ja jestem taka, że muszę sama sprawdzić żeby przekonać czy to ma sens i jest dobre. Na jednym z portali ktoś wstawił jakiś czas temu swoją propozycję właśnie z
cukinią, ale ja przygotowałam ją inaczej, tak jak mi podpowiadała intuicja i wiem, że dobrze zrobiłam :)
składniki:2 krążki
cukinii - takie o grubości ok. 3 - 4 cm każdy2
jajka2 czubata łyżeczka
masła klarowanegodo smaku -
sól ziołowo czosnkowa,
pieprz kolorowy mielony,
pomidory suszone z
czosnkiem i
bazyliąsposób przygotowania: krążki wykroiłam z
cukinii o średnicy ok. 10 cm. Nie obierałam ich ze skórki bo nie była stara więc skóra nie była bardzo twarda. Poza tym miąższ bez skóry mogłby tak ładnie nie trzymać kształtu. Usunęłam tylko ze środka watowate gniazdo nasienne pomagając sobie kieliszkiem żeby było ładnie i równo. Kawałki warzywa oprószyłam ze wszystkich stron
solą i
pieprzem i odłożyłam na 30 minut.Na patelni rozpuściłam
masło i smażyłam na nim
cukinię po jakieś 3 minuty z obu stron - ma tylko stracić surowość. W środek każdego kawałka wbiłam
jajko - nie mogą być zbyt duże żeby
jajko nie wypłynęło, chyba że użyjecie większych kawałków warzywa. Wierzch oprószyłam
pomidorami suszonymi z
czosnkiem i
bazylią, przykryłam patelnię pokrywką i na małym ogniu pozwoliłam się
jajkom ściąć. To chyba najtrudniejsza czynność bo trzeba bardzo uważać -
białko jajka powinno być ścięte zupełnie, ale
żółtko płynne co jak widać na zdjęciu nie wyszło mi idealnie :) Ale najważniejsze, że smakowało wybornie i wyglądało ciekawie :)W zależności od wielkości kawałków
cukinii i
jajek oraz apetytu podajemy 1 albo 2 porcje na osobę.