ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa pieczona - z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona - z cebulą, musztardą i piwem

nazwa

Wykonanie

Moja miłość do białej kiełbasy jest wielka. Byle była na prawdę dobra, doprawiona odpowiednio majerankiem i świeża. Nigdy sama jej nie robiłam chociaż to ponoć nie jest trudne - pewnie trudniejsze będzie zdobycie osłonek do kiełbasy bo w sprzedaży ich nie widziałam poza sklepami internetowymi. Może kiedyś w końcu się odważę . . . Na razie jednak kupuję gotową, ale bardzo dobrej jakości, od sprawdzonego wytwórcy i przygotowuję na różne sposoby.
składniki:
10 niedużych kawałków białej, surowej kiełbasy
3 duże cebula
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
4 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy i czerwonym winem
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki przyprawy ognistej
ok. 125 ml piwa
sposób przygotowania: cebule obrałam, pokroiłam w cienkie pół plasterki. Wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem i od razu posoliłam - smażyłam kilka chwil mieszając, tylko tyle żeby się zeszkliła. Dodałam przyprawę ognistą, wymieszałam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyłam kiełbasę nie przecinając pętek, ale każdy kawałek kilkakrotnie nakłułam wykałaczką. Wlałam ok. 1/2 szkl. piwa - ponieważ Żarłoczek lubi desperadosa więc tylko takie miałam :D, ale może i dobrze bo nie jest ani gorzkie ani zbyt intensywne.
Musztardę zmieszałam z miodem i posmarowałam miksturą wierzch kiełbasek. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 30-40 minut co jakiś czas polewając kiełbaski sosem powstałym podczas pieczenia.
Podałam z wiejskim chlebem, którym można było wytrzeć resztki sosu z talerzu. Do tego chrzan albo ćwikła z chrzanem - jak kto woli. Było pysznie :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/04/biaa-kiebasa-pieczona-z-cebula.html