ßßß Cookit - przepis na Śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym

Śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym

nazwa

Wykonanie

Jedne z niewielu śledzi, która na prawdę lubię. Na Wigilii do tego ziemniak gotowany w mundurku i już jest pysznie. Ponieważ będzie kilka rodzajów śledzików więc każdego szykuję po trochu, z niewielkiej ilości składników, ale można oczywiście ilości zwielokrotnić.
składniki:
2 filety śledzia marynowanego w occie
1/2 jabłka, użyłam Golden Delicius
1 nieduża cebulka
2 łyżki majonezu
3 - 4 łyżki śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
świeżo mielony pieprz kolorowy
ew. odrobina soli i cukru do smaku
sposób przygotowania: ze śledzi ściągnęłam skórę, pokroiłam na kawałki. Cebulę i jabłko obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, wymieszałam z sokiem cytrynowym. Dodałam majonez i śmietanę oraz sporo pieprzu, wymieszałam - trzeba spróbować i ew. dodać szczyptę cukru czy soli. Sos wyłożyłam na śledzie, lekko ugniotłam i odstawiłam pod przykryciem, do lodówki, na min. 12 godzin żeby smaki się przegryzły.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12/sledzie-z-cebula-i-jabkiem-w-sosie.html