Wykonanie
Kapusta, tak jak większość warzyw, jest najbardziej wartościowa, gdy jest spożywana na surowo. Niestety podczas gotowania
traci wiele swoich wartości odżywczych i witamin.
Czerwona kapusta przede wszystkim zawiera dużo witaminy C (najwięcej znajdziemy jej w głąbie) i z grupy witaminy B, (bardzo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1), ale także posiada wapń, magnez i potas. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, najsilniejszym antyutleniaczom.Dzisiaj więc najprostsza i zdrowa surówka z tego kolorowego warzywa, które jest smaczne i dostępne przez cały rok.Składniki:1 kg
czerwonej kapusty1
cebula1 duże
jabłkosok z cytrynysólcukierWykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i delikatnie oprószamy
solą, odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie
cebulę kroimy drobną kosteczkę,
jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do
kapusty. Surówkę przyprawiamy i dokładnie mieszamy.