ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Kapusta, tak jak większość warzyw, jest najbardziej wartościowa, gdy jest spożywana na surowo. Niestety podczas gotowania traci wiele swoich wartości odżywczych i witamin. Czerwona kapusta przede wszystkim zawiera dużo witaminy C (najwięcej znajdziemy jej w głąbie) i z grupy witaminy B, (bardzo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1), ale także posiada wapń, magnez i potas. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, najsilniejszym antyutleniaczom.
Dzisiaj więc najprostsza i zdrowa surówka z tego kolorowego warzywa, które jest smaczne i dostępne przez cały rok.
Składniki:
1 kg czerwonej kapusty
1 cebula
1 duże jabłko
sok z cytryny
sól
cukier
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i delikatnie oprószamy solą, odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie cebulę kroimy drobną kosteczkę, jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do kapusty. Surówkę przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/02/surowka-z-czerwonej-kapusty.html