Wykonanie
Jesienny, ponury dzień. Za oknem szaro i mokro a w domu jakoś tak chłodno. Talerz gęstej, pożywnej zupy będzie w sam raz.
składniki:1/2
kalafiora romanesco1
marchewkapo kawałku
korzenia pietruszki,
selera oraz
pora6 łyżek drobnej
kaszy jęczmiennejdo smaku:
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
biały pieprz2 łyżki
masłaświeży
kopereksposób przygotowania: Warzywa oczyściłam i opłukałam. Kwiat
kalafiora podzieliłam na różyczki a łodygę pokroiłam w kostkę.
Pora i resztę warzyw posiekałam.
Kaszę wypłukałam, zalałam ok. 4 szkl. lekkiego
buliony z
cieleciny i gotowałam kilka minut razem z małym
listkiem laurowym i 2 ziarenkami
ziela angielskiego. Gdy
kasza zmiękła dorzuciłam łodygi
kalafiora. Na patelni rozpuściłam
masło i podsmażyłam na nim resztę warzyw, dodałam do zupy i gotowałam razem jeszcze 5 minut. Doprawiłam
solą i
białym pieprzem, dosypałam świeży, posiekany
koperek. Zupa wyszła bardzo smaczna.