ßßß Cookit - przepis na Krupnik z kalafiorem

Krupnik z kalafiorem

nazwa

Wykonanie

Jesienny, ponury dzień. Za oknem szaro i mokro a w domu jakoś tak chłodno. Talerz gęstej, pożywnej zupy będzie w sam raz.
składniki:
1/2 kalafiora romanesco
1 marchewka
po kawałku korzenia pietruszki, selera oraz pora
6 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej
do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, sól, biały pieprz
2 łyżki masła
świeży koperek
sposób przygotowania: Warzywa oczyściłam i opłukałam. Kwiat kalafiora podzieliłam na różyczki a łodygę pokroiłam w kostkę. Pora i resztę warzyw posiekałam. Kaszę wypłukałam, zalałam ok. 4 szkl. lekkiego buliony z cieleciny i gotowałam kilka minut razem z małym listkiem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Gdy kasza zmiękła dorzuciłam łodygi kalafiora. Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam na nim resztę warzyw, dodałam do zupy i gotowałam razem jeszcze 5 minut. Doprawiłam solą i białym pieprzem, dosypałam świeży, posiekany koperek. Zupa wyszła bardzo smaczna.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/krupnik-z-kalafiorem.html