Wykonanie
Zwykle
ziemniaki na placki ścieram na najdrobniejszych oczkach tarki, tak przecież robiłam już Babcia. Ale czasami wykorzystuję grube wiórki i dodaję do nich co nie co żeby odmienić to pospolite danie. Takie placki są pikantne i aromatyczne, świetnie smakują z dodatkiem salsy albo świeżej sałatki i kwaśnej
śmietanyskładniki:1 kg
ziemniaków4
cebulki dymki razem ze
szczypiorem100 g
kiełbasy, najlepiej jakiejś ostro przyprawionej4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnku2 - 3 łyżki ciemnego
sosu sojowego1/3 łyżeczki zmielonych albo utłuczonych w moździerzu ziaren
kolendry1 łyżeczka mielonego
pieprzudo smaku:
sólolej do smażeniasposób przygotowania:
Ziemniaki obrałam, opłukałam, starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Kiełbasę pokroiłam w drobną kostkę.
Czosnek i całą
dymkę posiekałam. Pokrojone składniki dodałam do
ziemniaków, dosypałam
mąkę,
natkę,
przyprawy, dolałam
sos sojowy, dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam
olej, kładłam porcje ciasta dużą łyżką i spłaszczałam je. Smażyłam z obu stron aż się dobrze zrumieniły. Po usmażeniu przełożyłam na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ja podaję gorące, my jemy z salsatką a
Młody polewa je sobie jeszcze kwaśną
śmietaną.
Salsatka bo to ani sos ani
sałatka . . .składniki:2 - 3 dojrzałe, ale twarde
pomidory2
ogórki kiszone2 ząbki kiszonego
czosnku1/2
czerwonej cebuli1 czubata łyżka posiekanego cienkiego
szczypiorku2 łyżki
oliwy albo
olejudo smaku:
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania:
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, przekroiłam na pół, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w drobną kostkę.
Ogórki,
czosnek i
cebulkę także pokroiłam w drobną kostkę. Dodać
szczypiorek,
oliwę, doprawić
solą i
pieprzem, wymieszałam i schłodziłam.