ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane inne niż znacie

Placki ziemniaczane inne niż znacie

nazwa

Wykonanie

Zwykle ziemniaki na placki ścieram na najdrobniejszych oczkach tarki, tak przecież robiłam już Babcia. Ale czasami wykorzystuję grube wiórki i dodaję do nich co nie co żeby odmienić to pospolite danie. Takie placki są pikantne i aromatyczne, świetnie smakują z dodatkiem salsy albo świeżej sałatki i kwaśnej śmietany
składniki:
1 kg ziemniaków
4 cebulki dymki razem ze szczypiorem
100 g kiełbasy, najlepiej jakiejś ostro przyprawionej
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/3 łyżeczki zmielonych albo utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry
1 łyżeczka mielonego pieprzu
do smaku: sól
olej do smażenia
sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam, opłukałam, starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. Kiełbasę pokroiłam w drobną kostkę. Czosnek i całą dymkę posiekałam. Pokrojone składniki dodałam do ziemniaków, dosypałam mąkę, natkę, przyprawy, dolałam sos sojowy, dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej, kładłam porcje ciasta dużą łyżką i spłaszczałam je. Smażyłam z obu stron aż się dobrze zrumieniły. Po usmażeniu przełożyłam na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ja podaję gorące, my jemy z salsatką a Młody polewa je sobie jeszcze kwaśną śmietaną.
Salsatka bo to ani sos ani sałatka . . .
składniki:
2 - 3 dojrzałe, ale twarde pomidory
2 ogórki kiszone
2 ząbki kiszonego czosnku
1/2 czerwonej cebuli
1 czubata łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
2 łyżki oliwy albo oleju
do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, przekroiłam na pół, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Ogórki, czosnek i cebulkę także pokroiłam w drobną kostkę. Dodać szczypiorek, oliwę, doprawić solą i pieprzem, wymieszałam i schłodziłam.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/placki-ziemniaczane-inne-niz-znacie.html