Połączenie gruszek i orzechów z czymś zielonym jest już chyba bardzo popularne, ale u mnie szpinak nie gości często. Chłopaki nie przepadają za sałatkami więc nie mogę serwować ich za często a ja też jestem raczej mięsożerna. Czasami jednak mam nieodpartą ochotę na zielone, soczyste listki z pysznymi dodatkami. Taki zestaw bardzo mi zasmakował i wracam do niego chętnie.składniki :kilka garści młodych liści szpinakukilka liści sałaty masłowej2-3 dojrzałe, ale jędrne gruszki1 mała kiść jasnych winogron bezpestkowych3-4 garści łuskanych orzechów włoskichdo skropienia: syrop z octu balsamicznego, tzw. glassasposób przygotowania: Szpinak i sałatę opłukałam i dokładnie osączyłam. Sałatęporwałam na mniejsze kawałki, wymieszałam ze szpinakiem, wyłożyłam na półmisek. Gruszki pokroiłam na ósemki (można obrać ze skórki tak jak ja, ale niekoniecznie) - ułożyłam na liściach. Winogrona poprzekrawałam na połówki, dodałam do sałatki. Całość posypałam orzechami włoskimi i skropiłamsyropem z octu balsamicznego. Prawda, że proste? A jakie pyszne - zróbcie sobie taką !