ßßß Cookit - przepis na Sałatka z serem pleśniowym, karmelizowaną gruszką i orzechami

Sałatka z serem pleśniowym, karmelizowaną gruszką i orzechami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako śniadanie, lunch lub kolację. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc możecie zaserwować ją także swoim gościom. Wyraziste składniki w postaci rukoli, karmelizowanej gruszki oraz sera z niebieską pleśnią, będą także doskonałym dopełnieniem do lampki czerwonego, wytrawnego wina. Sałatkę możecie podać na przyjęciu, mniejszym spotkaniu oraz romantycznej kolacji. Poniższy przepis będzie także idealny dla osób, które dbają o linię, ponieważ dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych.
Składniki:
(na dwie porcje)
kilka liści sałaty masłowej
garść rukoli
1 pomidor
70 g sera pleśniowego blue
pestki z ½ granatu
1 gruszka
garść orzechów włoskich
2 stołowe łyżki miodu
1 stołowa łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Liście sałaty oraz rukoli płuczemy, a następnie osuszamy. Pomidora kroimy w ósemki, a ser dzielimy na cząstki. Na suchej patelni umieszczamy grubo posiekane orzechy włoskie, obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę oraz miód. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy ocet balsamiczny. Grzejemy do momentu aż gruszki zmiękną. Na talerzach układamy sałatę, rukolę, kawałki pomidora, ser oraz pestki granatu. Na koniec dodajemy gruszkę oraz orzechy. Całość polewamy sosem, który powstał na patelni w trakcie karmelizacji. Sałatkę podajemy natychmiast po przygotowaniu. *
Smacznego!
* Jeśli spodziewacie się gości warto przygotować bazę sałatki wcześniej, a karmelizowane gruszki tuż po ich przybyciu. W kontakcie z ciepłym sosem, liście sałaty oraz rukoli szybciej zwiędną. Jeśli wyserwujecie sałatkę na świeżo, przez dłuższy czas będzie wyglądać apetycznie.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/11/saatka-z-serem-plesniowym-karmelizowana.html