Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was
sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako śniadanie, lunch lub kolację. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc możecie zaserwować ją także swoim gościom. Wyraziste składniki w postaci
rukoli, karmelizowanej
gruszki oraz
sera z niebieską pleśnią, będą także doskonałym dopełnieniem do lampki czerwonego,
wytrawnego wina.
Sałatkę możecie podać na przyjęciu, mniejszym spotkaniu oraz romantycznej kolacji. Poniższy przepis będzie także idealny dla osób, które dbają o linię, ponieważ dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych.
Składniki:(na dwie porcje)kilka liści
sałaty masłowejgarść
rukoli1
pomidor70 g
sera pleśniowego bluepestki z ½
granatu1
gruszkagarść
orzechów włoskich2 stołowe łyżki
miodu1 stołowa łyżka
octu balsamicznegoPrzygotowanie:Liście
sałaty oraz
rukoli płuczemy, a następnie osuszamy.
Pomidora kroimy w ósemki, a
ser dzielimy na cząstki. Na suchej patelni umieszczamy grubo posiekane
orzechy włoskie, obraną i pokrojoną w kostkę
gruszkę oraz
miód. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy
miód zacznie się karmelizować, dodajemy
ocet balsamiczny. Grzejemy do momentu aż
gruszki zmiękną. Na talerzach układamy
sałatę,
rukolę, kawałki
pomidora,
ser oraz pestki
granatu. Na koniec dodajemy
gruszkę oraz
orzechy. Całość polewamy sosem, który powstał na patelni w trakcie karmelizacji.
Sałatkę podajemy natychmiast po przygotowaniu. *Smacznego!* Jeśli spodziewacie się gości warto przygotować bazę sałatki wcześniej, a karmelizowane
gruszki tuż po ich przybyciu. W
kontakcie z ciepłym sosem, liście
sałaty oraz
rukoli szybciej zwiędną. Jeśli wyserwujecie
sałatkę na świeżo, przez dłuższy czas będzie wyglądać apetycznie.