Wykonanie
Lubicie rukolę? Jeśli tak, to pewnie też nie raz zastanawialiście się dlaczego nie sprzedają jej na wagę? Kupując duże pudełko
rukoli dostępne w większości sklepach zużywam jej tylko połowę, a reszta marnieje w lodówce. Nie zawsze mam pomysł jak ją wykorzystać. Tym razem postanowiłam coś z niej przyrządzić. Mąż zaproponował
sałatkę i wyszło pysznie. Zapraszam!
SKŁADNIKI: dla 2 osób2 duże garści umytej
rukoli1 słodka
pomarańcza60 g
sera pleśniowego typu Lazurgarść
orzechów włoskich (obranych)2 łyżki płynnego
mioduSos:1 łyżka płynnego
miodu1 łyżeczka
octu balsamicznego4 łyżki
oleju rzepakowegoPRZYGOTOWANIE:Na suchej patelni podprażyć
orzechy (ok. 2 minuty), następnie polać je
miodem i jeszcze chwilkę prażyć, by każdy
orzech był nim obtoczony. Odstawić do wystygnięcia.
Pomarańczę obrać i każdą cząstkę wyfiletować z białych błonek. Pokroić na mniejsze części.
Ser pokruszyć.Na talerzu ułożyć
rukolę wraz z
pomarańczami,
orzechami i
serem. Całość skropić sosem i od razu podawać. Smacznego!