Wykonanie
Już w niektórych miejscach widać topniejący śnieg, zza chmur wychodzi słońce i gdzieniegdzie zaczynają kwitnąć bazie kotki. Możemy powiedzieć że mamy pierwsze oznaki wiosny.Wraz z nadejściem wiosny każdy z nas chce wyglądać jak najlepiej. Myślę, że
sałatka, którą dziś przygotowałem będzie idealnym daniem dla osób chcących przejść na dietę czy dla tych którzy preferują zdrowy tryb odżywiania.Połączenie różnych
sałat,
orzechów,
gruszki,
sera gorgonzola oraz dressingu sprawia, że całe danie smakuje wyśmienicie. Nadaje się idealnie do podania z daniem głównym lub jako przystawkę.Składniki: (dla dwóch osób)- mix sałatek (opakowanie)- 2 małe
gruszki w
syropie- 70 g
orzechów włoskich- 90 g
sera gorgonzola- 3 łyżeczki
octu balsamicznego-
gruszka- 4 łyżki
wody- ząbek
czosnku- 2 łyżeczki
miodu- 1,5 łyżeczki
musztardyPrzygotowanie:Do miski wsypujemy
sałatkę, następnie dodajmy pokrojony
ser gorgonzola,
orzechy włoskie oraz pokrojone w kostkę
gruszki.W osobnej misce robimy sos. Wlewamy 2 łyżeczki
octu balsamicznego, startą na tarce
gruszkę,
wodę, przeciśnięty
czosnek oraz
musztardę. Całość mieszamy i polewamy wcześniej przygotowaną
sałatkę.Na koniec
sałatkę polewamy
miodem. Do sałatki można dodać również
ogórka oraz
pomidory.