ßßß
składniki:1 puszka 185 g tuńczyka w olejukilka liści sałaty - rodzaj dowolny, ja użyłam karbowanejpo ok. 1/2 szkl. małych, blanszowanych różyczek kalafiora i brokułapo 1 kawałku papryki świeżej żółtej i czerwonej1 pomidor1 garść listków natki pietruszki2 łyżki posiekanego koperkukilka łyżek jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu1 ząbek czosnkudo smaku: sól, pieprz czarny mielonysposób przygotowania: Sałatę opłukałam i dobrze osączyłam. Papryki oczyściłam, pokroiłam na kawałeczki. Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki, pokroiłam na pół plasterki. Tuńczyka odsączyłam - odlałam 2 łyżeczki oliwy, połączyłam ją z majonezem, jogurtem, doprawiłam solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Na talerzach ułożyłam porcje sałaty, obłożyłam ją różyczkami brokuła i kalafiora, kawałkami pomidora i papryki. Na wierzchu rozrzuciłam rozdrobnionego tuńczyka i polałam sosem. Posypałam zieleniną i gotowe.