ßßß Cookit - przepis na Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

nazwa

Wykonanie

To kolejna potrawa z serii - smaki dzieciństwa - bo kto jej nie pamięta ze swojego domu? Nasze Mamy i Babcie robiły takie dania a teraz my robimy je swoim dzieciom. Ale starsze Żarłoki też taki ryż baaardzo lubią :-)
składniki:
1 szklanka ryżu - ja użyłam białego, długoziarnistego
1 łyżeczka masła
3 - 4 duże jabłka
3 - 4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawa 'karmel z wanilią'
1 łyżeczka cynamonu mielonego
kilka łyżek jogurtu greckiego
do smaku: cukier, sól
sposób przygotowania: ryż dobrze wypłukałam - trzeba płukać zimną wodą aż wypływająca woda będzie przeźroczysta. Zalałam go w garnku 2 szkl. wody, dodałam masło, 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1/3 łyżeczki soli. Gotowałam na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż wchłonął cały płyn. Miękki wymieszałam z ok. pięcioma łyżkami jogurtu (jak ktoś lubi to może dodać więcej), cukrem (do smaku - jak kto lubi) i przyprawą "karmel z wanilią".
W czasie gotowania ryżu obrałam jabłka i po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam je w kostkę. Dodałam sok z cytryny, 1 łyżkę cukru i troszkę wody, 3 - 4 łyżki. Dusiłam w rondelku kilka minut aż zmiękły, ale nie rozpadły się zupełnie.
Nałożyłam porcje ryżu na talerze, obłożyłam duszonymi jabłkami i oprószyłam cynamonem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/ryz-z-jabkami.html