ßßß Cookit - przepis na Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Ryż z jabłkami
Składniki
5 torebek ryżu
sól
6 sporych jabłek (szara reneta)
3-4 łyżki cukru
4 łyżki masła
cynamon
Czas przygotowania: 35-40 min
Przepis na: Ryż z jabłkami
Im cieplej na zewnątrz, tym rzadziej na moim stole gości mięso, za to pojawiają się proste i lekkie potrawy z warzywami i owocami. Dzisiaj ryż z jabłkami.
Gotuję w lekko osolonej wodzie ryż – nie musi być super miękki, żeby nie zrobiła się z tego breja. Kiedy ryż jest ugotowany, mieszam go z masłem. Jabłka ścieram na dużych oczkach.
Teraz naczynie żaroodporne – układam kolejno warstwę ryżu, warstwę jabłek – posypuję je lekko cukrem i cynamonem. Znowu warstwa ryżu, jabłek, cukier, cynamon i jeszcze raz warstwa ryżu.
Mój ryż właśnie powędrował do piekarnika. Będzie się piekł przez 25 minut w temperaturze 160 st. C.
Na obiad pewnie wszystkiego nie zjemy, ale jest bardzo dobry również na zimno. Poza tym lepiej się wtedy kroi. Zdecydowanie polecam – takie banalne, a jakie pyszne :) Smacznego!
Podobne przepisy
Superkrucha szarlotka
Tarta z prażonymi jabłkami
Szarlotka z kruszonką
Szarlotka sypana
Sushi
Źródło:http://www.gryzz.pl/ryz-z-jablkami