Wykonanie
Ryż z jabłkamiSkładniki5 torebek
ryżusól6 sporych
jabłek (szara reneta)3-4 łyżki
cukru4 łyżki
masłacynamonCzas przygotowania: 35-40 minPrzepis na:
Ryż z jabłkamiIm cieplej na zewnątrz, tym rzadziej na moim
stole gości
mięso, za to pojawiają się proste i lekkie potrawy z
warzywami i owocami. Dzisiaj
ryż z jabłkami.Gotuję w lekko osolonej wodzie
ryż – nie musi być super miękki, żeby nie zrobiła się z tego breja. Kiedy
ryż jest ugotowany, mieszam go z
masłem.
Jabłka ścieram na dużych oczkach.Teraz naczynie żaroodporne – układam kolejno warstwę
ryżu, warstwę
jabłek – posypuję je lekko
cukrem i
cynamonem. Znowu warstwa
ryżu,
jabłek,
cukier,
cynamon i jeszcze raz warstwa
ryżu.Mój
ryż właśnie powędrował do piekarnika. Będzie się piekł przez 25 minut w temperaturze 160 st. C.Na obiad pewnie wszystkiego nie zjemy, ale jest bardzo dobry również na zimno. Poza tym lepiej się wtedy kroi. Zdecydowanie polecam – takie
banalne, a jakie pyszne :) Smacznego!
Podobne przepisy
Superkrucha szarlotka
Tarta z prażonymi
jabłkamiSzarlotka z kruszonkąSzarlotka sypana
Sushi