ßßß Cookit - przepis na Placki z wątróbki

Placki z wątróbki

nazwa

Wykonanie

Trochę znudziła mi się smażona wątróbka i chciałam coś pokombinować. Z tych kombinacji wyszły bardzo dobre placki, które z powodzeniem można podać na obiad czy kolację, z dodatkiem sezonowej surówki.
składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 jajka
1 czerwona cebula
kilka łyżek mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżeczki ziaren sezamu - następnym razem dodam więcej :-)
1/2 pęczka koperku
do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka mielona słodka
olej do smażenia
sposób przygotowania: wątróbkę opłukałam, dobrze osuszyłam, usunęłam żyłki. Przełożyłam do miski, wbiłam jaja, dodałam masło i grubo pokrojony opłukany koperek, zmiksowałam blenderem na gładką masę. Następnie mieszając stopniowo dodawałam mąkę, kilka łyżek - masa powinna być gęsta ale nie sztywna - mniej więcej taka jak na racuchy. Dodałam posiekaną drobno czerwoną cebulę, sezam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką. Smażyłam placuszki nakładając je łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy zrumieniły się z jednej strony przewracałam na drugą i dosmażałam. Osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podałam z pieczywem - mnie smakowały z dodatkiem pomidora.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/placki-z-watrobki.html