ßßß
składniki:0,5 kg miękkiego, białego twaroguok. 3/4 szkl. mąki pszennej (ilość mąki może być nieco większa lub mniejsza - to zależy od wilgotności sera i wielkości jajka) + kilka łyżek do posypania stolnicy1 jajko30 dkg czarnych jagód2-3 łyżki cukru,2 łyżki sok z cytryny1 łyżeczka mielonego cynamonukilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego albo śmietany, jak kto wolido gotowania: ok. 1,5 l wody + 1 łyżka solisposób przygotowania: jagody opłukałam, wsypałam do rondelka, dodałam sok z cytryny i 1 łyżkę cukru. Dusiłam 5-10 min. na małym ogniu aż się rozpadły - mają tylko lekko bulgotać. Twaróg zmieliłam, dodałam jajko i zagniatałam ciasto stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowałam je na grubość min. 0,5 cm i foremką do ciastek, w kształcie gwiazdki, wycięłam kluski. Resztki ciasta ponownie zagniotłam, rozwałkowałam i wykrawałam. Wycięte kluski delikatnie wkładałam do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszałam drewnianą łyżką aby się nie posklejały, gotowałam jakieś 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyjęłam łyżką cedzakową, osączyłam.Na spód talerza wylałam porcję sosu jagodowego, polałam nieco jogurtem. Ułożyłam delikatnie gwiazdki kluskowe, skropiłam jogurtem, oprószyłam cukrem kryształem i mielonym cynamonem.