ßßß
sposób przygotowania: Bułkę pokruszyłam, zalałam mlekiem, odstawiłam na 10 min.. Umyte i osuszone mięso pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce dodając namoczoną bułkę razem z mlekiem i jedną obraną cebulkę. Do zmielonej masy wbiłam jajo, dodałam proszek grzybowy, po 1 łyżeczce soli i pieprzu, dobrze wyrobiłam. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi uformowałam 10 klopsików. Obtoczyłam je w mące i obsmażyłam porządnie z obu stron na mocno rozgrzanej patelni z olejem, przełożyłam na talerz.Na tę samą patelnię dołożyłam masło, wrzuciłam pokrojone w piórka cebulki i lekko je zrumieniłam. Dodałam grubo pokrojone grzyby, podsmażyłam razem przez chwilę, oprószyłam lekko solą i pieprzem, dodałam klopsiki, wlałam ok. 1/2 - 3/4 szkl. wody i dusiłam może z 5 minut pod przykryciem. Następnie dolałam śmietankę, trochę grubo siekanej natki i dusiłam jeszcze kilka minut.Podałam z ziemniaczkami i mizerią posypując resztą natki pietruszki.