Wykonanie
Rozpoczęła się 7. edycja Tygodnia Restauracji - ta edycja jest o tyle ciekawsza, że zachęca do wyjścia z domu i celebrowania posiłków w restauracji, ale także do pomagania innym. Z każdej sprzedanej oferty 10 zł zostanie przekazane Stowarzyszeniu SOS Wioski Dziecięce. Kupujcie groupony, smacznie zajadajcie i pomagajcie :).W ramach poprzednich edycji Tygodnia Restauracji odwiedziliśmy:Dom SushiRestauracja GdańskaRestauracja FilharmoniaDwór
OliwskiVilla UphagenaLa FontaineLaguna Smaku(niektóre z restauracji biorą również w tej edycji udział, więc przejrzyjcie sobie wpisy).Amiciul. Króla
Jana Kazimierze 2Sopot (róg z 3-go Maja)
Skorzystaliśmy z oferty Groupon : 109 zł zamiast 216 zł za przystawkę, danie główne oraz lampkę
wina i deser dla 2 osób (klik).Restauracja Amici jest urządzona przytulnie, dominują biele i
beże przełamane drewnem. Do dyspozycji gości są dwa poziomy ze stolikami oraz ogródek letni. Na stołach sielskości dodają butelki po
winie zdobione techniką decoupage oraz świeże kwiaty. W związku z tym, że w lokalu było bardzo dużo gości udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie.
W restauracji serwowana jest kuchnia śródziemnomorska, którą bardzo uwielbiamy, więc mieliśmy wysokie oczekiwania i już na wstępie
mogę powiedzieć, że nie zawiedliśmy się. W karcie dań znajduje się kilkanaście przystawek do wyboru, kilka ryb, trzy zupy, sałatki, kilka dań
mięsnych, całkiem sporo propozycji
makaronowych (tutaj ważna informacja, że można wybrać
makaron bezglutenowy!), pizze i desery.Wszystkie pozycje w menu wydają się bardzo atrakcyjne, ale po dłuższym namyśle każde z nas decyduje się na carpaccio - ja wybieram ze
świeżego łososia marynowanego w soku z
buraków, a Paweł stawia na klasykę, czyli z
wołowiny.
Oby dwie przystawki prezentowały się rewelacyjnie! Carpaccio z
łososia (29 zł) podano z
oliwą z oliwek,
rukolą,
parmezanem, młotkowanym
pieprzem i balsamico. Dla mnie poezja smaku, coś pysznego. Idealnie cienkie plastry
łososia smakowały po prostu wybornie.
Carpaccio wołowe skropiono
oliwą truflową, a podano również z
rukolą i
pieprzem młotkowanym, ale też z orzeszkami
pini,
oliwkami (najlepsze, jakie jedliśmy), kremem i
octem balsamicznym (33 zł). Niezwykle starannie ułożono plasterki
mięsa, które rozpływało się w ustach. Jedyne czego nam zabrakło to kawałka jakiegoś
pieczywa.Po za tym - wyśmienite przystawki.
Jedno z dań głównych, które wybraliśmy to
panierowany kotlet cielęcy podany z
cytryną,
rukolą i
pomidorkami (37 zł). Kotlet został bardzo estetycznie zaserwowany na drewnianej desce w towarzystwie wypiekanego na miejscu
pieczywka tupu
pita. Kotlet był idealnie rozbity, bardzo smaczny. W tym daniu zamiast
rukoli chętnie byśmy zjedli np. grillowane warzywa.
Drugie danie, na które zdecydowałam się to fettuccine z
krewetkami,
cukinią,
rukolą,
oliwą i
parmezanem (37 zł). Porcja
makaronu była naprawdę solidna,
krewetki były naprawdę świeże, a całość smaczna i dobrze doprawiona.
Makaron według mnie był odrobinę za długo lub za mocno podgrzany z resztą składników, ale i tak całość bardzo mi smakowała.
Desery również okazały się być tzw. niebem w gębie - mnie bardzo pozytywnie ucieszyło zabaione z
lodami waniliowymi (18 zł), a Paweł delektował się tiramisu w pucharku (18 zł), które było równie pyszne.
Z całego
serca polecamy Restaurację Amici, która serwuje prawdziwą, pyszną kuchnię śródziemnomorską. Serwowane danie podbijają
kubki smakowe i zachwycają estetyką podania. Szef Kuchni Tomasz Szaraczyński pysznie czaruje w kuchni. Ceny nie należą do najniższych niestety, ale przy opcji grouponu możecie przetestować restaurację i sprawdzić, że warto tutaj pysznie zjeść.