ßßß Cookit - przepis na Tatar z wędzonego pstrąga

Tatar z wędzonego pstrąga

nazwa

Wykonanie

Kiedy mój kochany Paweł dostarczył mi świeżo uwędzonego pstrąga tęczowego prosto od rybaków z Gdyni Orłowa to od razu wiedziałam, że muszę przygotować coś specjalnego. Przypomniałam sobie, że kiedyś jadłam w restauracji Mariaszek pysznego tatara i szybko postanowiłam wyczarować coś podobnego.
kawałek wędzonego pstrąga ok. 200 g
szalotka
łyżka soku z cytryny
łyżka oliwy
garść natki pietruszki
sól
kolorowy pieprz
Z pstrąga ostrożnie wyjąć ości i posiekać go drobno.
Szalotkę pokroić w małą kosteczkę, natkę posiekać.
Rybę wymieszać z szalotką, natką pietruszki, sokiem z cytryny i oliwą.
Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Wymieszany tatr przełożyć do obręczy na talerzu, uklepać lekko - można schłodzić chwilę w lodówce.
Zdjąć obręcz i podawać z pieczywem (można też z cytryną).
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/02/tatar-z-wedzonego-pstraga.html