Wykonanie
Wspomnienie dzieciństwa, a dokładniej przedszkolnych obiadów. To tam po raz pierwszy
jadłam tę zupę. Nie pamiętam już jaką miała postać: czy była to zupa krem, czy może miała całe kawałki warzyw. Jedno wiem, na pewno była przepyszna! Ostatnio, gdy robiłam zakupy na jednym z pobliskich targów, na małym niepozornym straganie znalazłam
szczaw. Od razu pojawiła się myśl w głowie: ZUPA SZCZAWIOWA. Kupiłam, wróciłam do domu i zabrałam się za odtwarzanie szczawiowej, tak aby przypominała tą z przedszkola. Efekt? Tak! To zdecydowanie jest to :)porcja dla
trzech osób
1,5l
bulionu drobiowego4 duże
ziemniakimarchewpietruszka2 pęczki świeżego szczawiu150ml
śmietany 12%sól,
pieprzugotowane
jajkochleb żytniDo garnka przelej
bulion, dodaj obrane i pokrojone w kostkę:
ziemniaki,
marchew i
pietruszkę. Gotuj do czasu, aż będą miękkie, następnie dodaj umyty i
szczaw, przypraw
solą i
pieprzem. Gotuj ok. 5 minut. W kubeczku wymieszaj
śmietanę z łyżką gorącej zupy. Pod koniec gotowania przelej
śmietanę do garnka, wymieszaj dokładnie. W razie potrzeby dopraw do smaku. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem. Podawaj z połówkami
jajka ugotowanego na twardo i grzankami.Smacznego ;)