ßßß
Gnocchi2kg ziemniakówok. 200g mąki pszennej2 jajkasólDodatki:pieczarkiulubiona kiełbaskasól, pieprzZiemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia ( na ok. 5 minut).
Gdy ziemniaki będą już chłodniejsze, przeciskamy je przez praskę do ziemniaków. Wykładamy na stolnicę, dodajemy sól, mąkę i roztrzepane jajko. Zagniatamy, tak aby składniki szybko się połączyły.Tak przygotowane ciasto dzielimy na części. Z każdej odrywamy po kawałku, formując małe wałeczki (ok. 1,5cm'owe). Układamy je na stolnicy, każdy z nich lekko spłaszczamy widelcem.
Gotujemy w wrzącej wodzie do czasu aż wypłyną na powierzchnie. Aby uniknąć sklejania się kluseczek, możemy dodać trochę oleju do gotującej się wody.Pieczarki kroimy w półplasterki, a kiełbasę w półtalarki. Na odrobinie oliwy podsmażamy pieczarki, gdy będą już przyrumienione dodajemy kiełbasę i podsmażamy całość ok. 5-7 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.Gotowe gnocchi podajemy z pieczarkami i kiełbasą.
Nie obyło się bez problemów: pokonała mnie przeciskarka do ziemniaków ;) Nie spodziewałam się, że mam tak słabe ręce, ale cóż trzeba nad tym popracować. Koniec końców danie wyszło podobno bardzo dobre ;)