Wykonanie
Ostatnio dzieje się tak dużo, że kompletnie nie mam czasu i warunków żeby usiąść przed komputerem i dodać wpis a kilka czeka w zanadrzu.. Najbliższy tydzień będzie jeszcze bardziej zakręcony bo duży remont w domu, a
potem wyjazd ale postaram się coś dodać :)A dziś praktyczny pomysł.. Chyba każdemu zdarzyło się ugotować na obiad "za dużo"
ziemniaków i wtedy pojawia się problem co z nimi zrobić.. wiadomo kopytka ale moja mama i babcia od kiedy pamiętam zawsze często w poniedziałek z niedzielnych
ziemniaków robiły placki.. Ciasto takie samo kopytka tylko zamiast gotowania smażenie.. Łatwo, praktycznie i smacznie :)
500 g ugotowanych i potłuczonych
ziemniaków1
jajko5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejsól,
pieprzZiemniaki starannie utłuc- najlepiej przepuścić przez specjalną praskę do
ziemniaków.Dodać
jajko,
mąkę oraz
przyprawy.Zagniatać ciasto tak aby nie kleiło się do ręki ( w razie potrzeby dodać
mąki)Ciasto podzielić na małe kulki, które rozgniatać ręką i kłaść na rozgrzanym
oleju.Smażyć na złoty kolor z dwóch stron