Wykonanie
Za oknem prawie grudniowy wieczór. To nic, że mamy marzecz i jest już wiosna. Mróz o tym nie wie, a może tak nas polubił, że nie chce odejść? No ale to nic, nie smućmy się, tylko zróbmy zdrowe, pyszne muffinki ;)
Suche:100g
kaszy jaglanej Sante suchej100g
mąki pełnoziarnistej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonułyżka
siemienia lnianegoMokre:150 ml
jogurtu naturalnegojajko2
jabłkaGotujemy
kaszę według instrukcji dołączonej do opakowania. Ja ugotowałam ją na wodzie, jednak jeśli ktoś chce może ugotować na
mleku. Po ugotowaniu odstawiamy ją do wystygnięcia.W tym czasie w osobnej miseczce mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i
siemię lniane.Obieramy
jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach.Składniki suche mieszamy z
jogurtem i
jajkiem, dodajemy stare
jabłka i dokladnie mieszamy. Następnie dodajemy
kaszę i mieszamy do połączenia się składników.Nagrzewamy piekarnik do 180stopni. Przekładamy masę do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 30minut.