Wykonanie
Taki sposób przygotowania
mięsa często pojawiał się (i nadal pojawia) w moim rodzinnym domu. Przesmażenie
mięsa z dużą ilością
majeranku a następnie powolne duszenie to sposób często spotykany i lubiany wśród domowych szefów kuchni.Mój tata najczęściej przygotowuje w ten sposób
łopatkę lub
karkówkę choć ja wolę chudsze
mięso od
szynki. Od siebie dodałam warzywa:
seler naciowy i
paprykę. Moim zdaniem dodają
mięsu ciekawego smaku i świetnie je wzbogacają. Nie zmienia to faktu, że tak przygotowywane
mięso przywołuje mi na myśl rodzinny obiad.Jeśli po obiedzie zostanie Wam trochę
mięsa z powodzeniem możecie je cienko pokroić i wykorzystać jaką pyszną, domową
wędlinę do kanapek.

Składniki:1kg
mięsa od
szynki (najlepiej w formie kulki)2-3 łyżki
oliwy z oliweksólczarny pieprzsłodka paprykamajeranekgałka muszkatołowatłuszcz do smażenia¾
selera naciowegostrąk
czerwonej cebulibulion warzywny lub wieprzowy1-2 łyżki
mąki pszennejSposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W naczyniu żaroodpornym lub miseczce mieszamy
przyprawy:
sól,
czarny pieprz, słodka
paprykę, roztarty w dłoniach
majeranek i świeżo startą
gałkę muszkatołową z
oliwą z oliwek aż powstanie jednolita papka, którą równomiernie nasmarowujemy
mięso.
Mięso najlepiej jest pozostawić do zamarynowania w lodówce na kilka do kilkunastu godzin. Wtedy dobrze przejdzie smakiem i aromatem składników marynaty.W garnku rozgrzewamy niewielka ilość
oleju i przesmażamy
mięso ze wszystkich stron , żeby je „zamknąć”. Dzięki temu będzie soczyste i smaczne.
Seler naciowy i
paprykę dokładnie myjemy.
Seler kroimy w plasterki a
paprykę w mała kostkę. Warzywa dokładamy do
mięsa i chwile przesmażamy. Podlewamy
bulionem tak aby całkowicie przykrył
mięso. Przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu przez 1,5h.Po tym czasie wyciągamy
mięso z garnka. W niewielkiej ilości
wody rozrabiamy
mąkę i wlewamy przez sitko do sosu z warzywami, cały czas mieszając, aż sos się zagęści.
Mięso serwujemy z dodatkiem warzywno-
pieczeniowego sosu oraz ziemniaczków i
kiszonych ogórków.