Wykonanie
Suszone pomidory to jeden z moich ulubionych sposobów na zatrzymanie smaku
pomidorów. Ich przygotowanie jest czasochłonne ale nie pracochłonne. Najdłuższą częścią procesu jest suszenie, które nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Wystarczy raz po raz skontrolować czy są już wystarczająco wysuszone. Czas poświęcony na przygotowanie
suszonych pomidorów opłaci gdy zimą otworzysz słoik aromatycznych, pachnących
czosnkiem i
oregano suszonych pomidorów.
SKŁADNIKI:(na 6 słoików po 400ml)7kg
pomidorów (u mnie lima)750 ml
oliwy z oliweksuszone oreganosólpieprz czarny ziarnisty
kapary2 główki
czosnkuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pomidory umyć. Wyciąć szypułkę i pokroić na połówki. Używam
pomidory odmiany lima i wg mnie te najlepiej nadają się do suszenia. Są niewielkie i podłużne. Ich miąższ jest mniej wodnity a bardziej "konkretny".
Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posolić i suszyć w temperaturze 80-85 stopni C przez około 7 h. Czas suszenia zależy od odmiany i zawartości
wody.
Pomidory po naciśnięciu palcem nie powinny puszczać soku ale nadal pozostawać miękkie.Jeżeli mamy wątpliwości czy są dobrze wysuszone warto przetrzymać je jeszcze chwilę. Zanurzone w
oleju nieco zmiękną wiec nawet jeśli je lekko przesuszymy nadal będą smaczne.Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez około 20 minut.Do tak przygotowanych słoików wsypujemy na dno trochę
oregano, kilka ziaren
pieprzu, 2-3
kapary i ząbek
czosnku układamy na nich
pomidory. W połowie słoika i na jego wierzchu powtarzamy dodawanie
oregano,
pieprzu,
kaparów i
czosnku Tak aby
pomidory były przełożone
przyprawami trzy
razy.W rondelku podgrzewamy
oliwę i zalewamy nią
pomidory tak aby nic nie wystawało ponad
oliwę.
Oliwa powinna być gorąca ale nie dymiąca. Najlepiej sprawdzić jej temperaturę wkładając kawałek
suszonego pomidora. Jeśli skwierczy i "bombluje" znaczy, że temperatura
oliwy jest za wysoka. i należy ja nieco ochłodzić.Możemy również użyć innych dodatków np gałązki
rozmarynu czy
ostrej papryczki chilii wg. gustu.