Wykonanie
Sezon
pomidorowy w pełni więc
pora zabrać się za robienie zapasów na zimę!Dzisiaj suszymy
pomidorki i zalewamy je
oliwą.Zima długa, a ich smak jest cudowny. Słodkie mięsiste
pomidorki nadadzą cudownego aromatu daniom z
mięsa,
kasz czy będą głównym smakiem różnego rodzaju przekąsek! Kochani zima jest długa więc zakasamy rękawy i bierzemy się do pracy.Polecam bo smak "swojskich"
pomidorków jest zdecydowanie lepszy niż smak tych kupionych w słoiczku w sklepie.
Składniki:- 5 kg mięsistych
pomidorów (najlepiej podłużnych)- około 500 ml dobrej jakości
oliwy-
oregano-
bazylia-
rozmaryn-
czosnek-
sól-
kapary-
papryczki chili (opcjonalnie)
Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyjmujemy pestki (możemy po parę zostawić, wówczas nadadzą lepszego aromatu pomidorkom).Tak przygotowane
pomidorki rozkładamy ciasno na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, obficie posypujemy
bazylią,
oregano i
rozmarynem. Dodatkowo posypujemy szczyptą
soli.
Tak przygotowane
pomidorki wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika i pieczemy do momentu aż będą suche ale jeszcze jędrne i mięsiste. Drzwiczki od piekarnika mogą byc lekko uchylone, wówczas para będzie ulatniała się na zewnątrz. U mnie cały proces trwał 8 godzin.
Gdy
pomidorki są już "wysuszone" pozostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy
oliwę. Wlewamy około 500 ml
oliwy do garnuszka i podgrzewamy. NIE ZAGOTOWUJEMY!
oliwa jest dobra jak zaczyna pachnieć. Jeśli będzie miała zbyt wysoką temperaturę możemy "usmażyć"
pomidorki i z mięsistych kawałków będziemy
mieli chipsy :)Gdy
pomidorki wystygną wkładamy je dosyć ciasno do słoiczków. Na górę wrzucamy po garści
kaparów, posiekany
czosnek oraz po 2
papryczki chili.
Całość zalewamy ciepłą
oliwą i zakręcamy. Słoiczki odstawiamy do góry nogami i mamy gotowe
przetwory na zimę!SMACZNEGO!!!