ßßß Cookit - przepis na Placuszki z cukinii na dwa sposoby

Placuszki z cukinii na dwa sposoby

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałam Wam pokazać przepis na placuszki z cukinii na dwa sposoby: pierwsze klasyczne i drugie z dodatkiem kalarepy. Obie wersje są bardzo smaczne. Ja uwielbiam je w towarzystwie sałatki z rzodkiewki i jogurtu greckiego. Ale każdy może do nich dodać co tylko lubi.
Pyszne, szybkie i zdrowe. Idealne na przystawkę czy danie główne z gulaszem czy śmietaną i pomidorkami.
SKŁADNIKI:
duża cukinia
kalarepa
duża cebula
jajko
mąka pszenna
ząbek czosnku
3-4 kawałki suszonych pomidorów
sól
pieprz
papryka ostra
masło klarowane do smażenia
WYKONANIE:
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odstawić na około 15 minut i porządnie odsączyć sok odciskając na sitku Do cukinii zatrzeć na dużych oczkach kalarepę i cebulę. Połączyć z jajkiem, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, przeciśniętym czosnkiem i mąką tak aby wyrobić dość gęste ciasto. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzać masło klarowane i łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwować z śmietaną i pomidorkami, gulaszem lub czymkolwiek wg. uznania :)
******************************************************************************************************
Klasyczne placuszki z cukinii. Jak to mówi mój mąż wersja nieudziwniona :)
Polecam wypróbować z sałatką z rzodkiewki. Pycha!
SKŁADNIKI:
Placuszki:
Średnia cukinia
Średnia cebula
2 ząbki czosnku
jajko
szklanka mleka
2 łyżki oliwy
mąka
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Sałatka:
2 pęczki rzodkiewki lub jedna duża rzodkiew
3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany/jogurtu greckiego/jogurtu naturalnego
pół pęczka pietruszki naciowej
sól, czarny pieprz
WYKONANIE:
Placuszki: Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut aż puści wodę. Dobrze odsączamy. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do odsączonej cukinii. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mleko i oliwę, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak na placki ziemniaczane). Ilość soli uzależniona jest od wielkości cukinii, zawartości wody, wielkości jajek. Ja dodaję jej na oko aż placki uzyskają gęsta konsystencje dająca się nakładać łyżką. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Placuszki smażymy na oliwie na złoto.
Sałatka: Rzodkiew (rzodkiewki) myjmy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy śmietanę, jogurt grecki lub naturalny. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/09/placuszki-z-cukinii-na-dwa-sposoby.html