Wykonanie
Dziś chciałam Wam pokazać przepis na placuszki z
cukinii na dwa sposoby: pierwsze klasyczne i drugie z dodatkiem
kalarepy. Obie wersje są bardzo smaczne. Ja uwielbiam je w towarzystwie sałatki z
rzodkiewki i
jogurtu greckiego. Ale każdy może do nich dodać co tylko lubi.Pyszne, szybkie i zdrowe. Idealne na przystawkę czy danie główne z gulaszem czy
śmietaną i
pomidorkami.
SKŁADNIKI:duża
cukiniakalarepaduża
cebulajajkomąka pszennaząbek
czosnku3-4 kawałki
suszonych pomidorówsólpieprzpapryka ostramasło klarowane do smażeniaWYKONANIE:
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odstawić na około 15 minut i porządnie odsączyć sok odciskając na sitku Do
cukinii zatrzeć na dużych oczkach
kalarepę i
cebulę. Połączyć z
jajkiem, drobno pokrojonymi
suszonymi pomidorami, przeciśniętym
czosnkiem i
mąką tak aby wyrobić dość gęste ciasto. Doprawić
solą,
pieprzem i
ostrą papryką. Na patelni rozgrzać
masło klarowane i łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwować z
śmietaną i
pomidorkami, gulaszem lub czymkolwiek wg. uznania :)
******************************************************************************************************Klasyczne placuszki z
cukinii. Jak to
mówi mój mąż wersja nieudziwniona :)Polecam wypróbować z
sałatką z
rzodkiewki. Pycha!
SKŁADNIKI:Placuszki:Średnia
cukiniaŚrednia
cebula2 ząbki
czosnkujajkoszklanka
mleka2 łyżki
oliwymąkasól,
pieprzoliwa do smażenia
Sałatka:2 pęczki
rzodkiewki lub jedna duża
rzodkiew3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany/jogurtu greckiego/jogurtu naturalnegopół pęczka
pietruszki naciowej
sól,
czarny pieprzWYKONANIE:Placuszki:
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut aż puści
wodę. Dobrze odsączamy.
Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do odsączonej
cukinii.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy
jajko,
mleko i
oliwę, mieszamy. Stopniowo dosypujemy
mąkę do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak na placki ziemniaczane). Ilość
soli uzależniona jest od wielkości
cukinii, zawartości
wody, wielkości
jajek. Ja dodaję jej na oko aż placki uzyskają gęsta konsystencje dająca się nakładać łyżką. Doprawiamy
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Placuszki smażymy na
oliwie na złoto.
Sałatka:
Rzodkiew (
rzodkiewki) myjmy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy
śmietanę,
jogurt grecki lub naturalny. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.