ßßß
Cookit - przepis na Klopsiki a'la gołąbki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Klopsiki a'la gołąbki
Składniki
Kapusta młoda
Mięso mielone
Łopatka
Czerwona cebula
Pory
Jajko
Bułka tarta
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz czarny
Zioła prowansalskie
Przecier pomidorowy
Sos pomidorowy
Wykonanie
Uwielbiam gołąbki ale sama myśl, że mam się z nimi babrać skutecznie mnie zniechęca. Z tego kulinarnego lenia powstał pomysł na klopsiki a'la gołąbki.Smak jest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;)
Składniki:6-8 dużych liści
młodej kapusty
(poza sezonem białej)500g
mięsa mielonego
z
łopatki
czerwona cebula
por
(biała część)
jajko
3 łyżki
bułki tartej
oliwa
do smażenia
sól
czarny pieprz
,
zioła prowansalskie
1l domowego
przecieru pomidorowego
lub 2 puszki pelattiSposób przygotowania:
Kapustę
obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną
wodą
. Drobniutko siekamy.
Cebule
i
por
drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej
oliwie
.
Mięso mielone
łączymy z
cebulka
i
porem
,
jajkiem
, buka
tarta
oraz
przyprawami
. Dodajemy posiekaną
kapustę
. Z masy
mięsnej
formujemy kulki nieco większe od
orzecha włoskiego
.Przesmażamy na rozgrzanym
oleju
na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub
pomidorami
pelatti. Doprawiamy
solą
,
czarnym pieprzem
oraz
ziołami prowansalskimi
. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.Klopsiki serwujemy z powstałym
sosem pomidorowym
.
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/06/klopsiki-ala-goabki.html
Przepisy powiązane
Boczniaki w panierce
Boczniaki w panierce
Boczniaki w panierce
Boczniaki w panierce
Boczniaki w panierce
Składniki powiązane (0)