Wykonanie
Małe
papryki w
trzech soczystych kolorach -
żółtym,
pomarańczowym i czerwonym, to hit sezonu .... Podane z
makaronem to przepis na szybki, letni obiad .... Danie jest lekkie, soczyste i orzeźwiające, przepis jest prosty, a przygotowanie bardzo łatwe i zajmie Ci nie więcej niż 15 minut. Podczas tych upałów, jakie ostatnio zapanowały, podawaj
sałatkę z
makaronem na zimno. Dodatkowo dla ochłody należy pić duże ilości
wody mineralnej albo źródlanej niegazowanej. Dobrze gasi pragnienie lemoniada cytrynowa z
lodem. Tę
sałatkę możesz również przygotować wcześniej, zapakować do jakiegoś praktycznego pojemniczka i zabrać na zdrowy lunch do pracy.Sk ładniki dla 2 osób :1 koszyczek małych papryczek200 g
pomidorów140 g
makaronu pennesól,
oliwa z oliwek, świeże listki
oreganoPrzygotowanie
papryki:
paprykę umyj, o
strym no ż em poprzekrawaj na po ł ó wki, usu ń ko ń cówki oraz pestki. Nast ę pnie pokrój na paseczki. Nie obieraj ze skórki. Ma ł e papryczki maj ą po ugotowaniu smaczn ą, delikatn ą skórk ę, która nada potrawie charakterystyczny smak.Pokrojoną
paprykę prze ł ó ż do garnka, zalej niewielk ą ilo ś ci ą
wody i dopraw sol ą . Du ś na wolnym ogniu kilka minut, a ż b ę dzie mi ę kka.
Makaron: nastaw
wodę,
posól, ugotuj
makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obrane i pokrojone na
kawa ł ki
pomidory,
skrop oliw ą i posyp sol ą do smaku. Rozgnie ć widelcem, wymieszaj z ugotowanym
makaronem. Prze ł ó ż na talerze. Na wierzchu po ł ó ż 2-3 ł y ż ki duszonych papryczek. Posyp posiekanymi listkami
oregano. Sa ł
atka smakuje zarówno na ciep ł o jak i na zimno.