Wykonanie
Zapiekanka ziemniaczana z ł
ososiem wędzonym to pyszn y w smaku i prost y przepis kuchni w ł oskiej ....
Ziemniaki al forno z marynowanym
łososiem czyli
ziemniaki z pieca. Z kieliszkiem dobrze sch ł odzonego
szampana,
truskawkami i sa ł at ą rzymsk ą to idealny przepis na obiad, na grilla, na weekend. Zapiekank ę podaj ę z
oliw ą z
oliwek, dekoruj ę listkami ś wie ż ej
bazylii i posypuj ę tartym
parmezanem.
Ziemniaki nabieraj ą wówczas bardziej ś ródziemnomorskiego charakteru. Podam je dzi ś z kieliszkiem dobrego wytrawnego bia ł ego
wina i sa ł at ą rzymsk ą z
cytrynowym winegret ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.Sk ładniki na 4 osoby :6 dużych
ziemniak ów250g
łososia marynowanego w plastrach3-4 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli morskiej drobnoziarnistej2 łyżeczki
suszonego oreganolistki świeżej
bazylii, starty
parmezanPrzygotowanie:
Ziemniaki starannie umyj pod bie żącą
wodą. Nie obieraj, pozostaw w mundurkach. W dużym garnku nastaw
wodę. Jak się zacznie gotować, wł ó ż delikatnie
ziemniaki, dodaj
soli. Gotuj ok. 15 minut, aż
ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane, tylko al dente. Rozgrzej piec do temperatury 250 °C.Ugotowane
ziemniaki przekrój wzd łuż na poł ówki, prze ł ó ż do żaroodpornego naczynia. Plastry
łososia potargaj na mniejsze kawałeczki, uł ó ż dekoracyjnie na poł ówkach
ziemniaków. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj 10-15 minut, a ż
ziemniaki i
łosoś ładnie się przypieką. Podawaj prosto z pieca na st ó ł. Polej
oliwą z oliwek, udekoruj listkami świeżej
bazylii i posyp tartym
parmezanem.