Wykonanie
W ramach klasycznej środy zapraszam was dziś na pizzę. Nie będzie to jednak zwykła pizza. Zabraknie w niej
pomidorów, zaoszczędzono również
bazylii. Pojawiają się za to kwiaty
cukinii i
anchois. Pierwszy raz spotkałam się z tą pizzą oglądając program Anthony'ego Burdain "Postój", akurat był w Rzymie i wybierał się do niewielkiej pizzerii prowadzonej przez energicznego i pełnego zapału Włocha. Do dziś dźwięczą mi w uszach jego słowa: "To stara szkoła, tradycyjny zestaw:
mozzarella i kwiaty
cukinii... z
anchois. Uuuuu, ale to dobre. Pragniesz tego, życie byłoby lepsze gdybyś mógł to
mieć już teraz. Rzuć rodzinę, zostaw dzieci[...] wiem, że tego pragniesz." I jeszcze ten Włoch wyliczający składniki na palcach : jeden, dwa, trzy... jeden, dwa, trzy. Od razu zapragnęłam spróbować i nie pożałowałam. Wy też spróbujcie, a będziecie zachwyceni.
Składniki:1 szkl
mąki pszennej20 g
drożdży1/2 szkl ciepłej
wodysóloliwa z oliwek5-6 kwiatów
cukinii - najlepiej z młodymi
cukiniami6-7
płatków anchois200 g
sera mozzarellaszczypta
soliPrzepis:- Z ciepłej
wody,
drożdży i 1 łyżki
mąki wyrabiamy zaczyn. Odstawiamy go na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dosypujemy resztę
mąki i delikatnie wyrabiamy sprężyste ciasto. Na koniec podlewamy je odrobiną
oliwy i wmasowujemy ją w ciasto. Odstawiamy na kolejne 20 minut.- Kwiaty
cukinii lekko płuczemy i osuszamy na ręczniki papierowym,
anchois kroimy w drobniejsze kawałki.- Ciasto rozprowadzamy ręką na ciepłej blaszce, delikatnie smarujemy
oliwą, następnie układamy kwiaty
cukinii,
anchois i porozrywaną na małe kawałki
mozzarellę.- Pieczemy w 220 C przez 12 minut.Smacznego:)