Wykonanie
Kwaśna, ostra i słodka. Pełna aromatów i banalnie prosta w przygotowaniu. Podawana z
awokado i
makaronem soba jest bardzo sycąca, ja lubię ją w towarzystwie karmelizowanej
wołowiny i taką wersję dziś wam przedstawiam. Zapraszam serdecznie.
Składniki:1 litr
bulionu warzywnego1
limonka1
chilli1 łyżka
sosu ostrygowego250 g
polędwicy wołowej1 łyżka
sosu sojowego2 ząbki
czosnku1 łyżka
miodu akacjowego1/2
chilli100 g
makaronu soba1
awokadoPrzepis:-
Chilli kroimy w cienkie plasterki. Podobnie postępujemy z
czosnkiem. Do garnka wlewamy
bulion i dodajemy
chilli i
czosnek oraz
sos ostrygowy, całość podgrzewamy na wolnym ogniu.- Z
limonki ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Dolewamy razem do
bulionu.-
Wołowinę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy na patelnię z odrobiną
oleju. Solimy, doprawiamy
sosem sojowym i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy
miód i karmelizujemy
mięso. Wyłączamy i ostawiamy na bok. Sok
spod mięsa dolewamy do zupy.-
Awokado obieramy i kroimy w grubą kostkę. Musimy pamiętać, aby nie wybierać bardzo dojrzałych
owoców, gdyż rozpadną się w zupie i będą nieapetyczne.-
Makaron gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy.- Do miseczek nakładamy
makaron,
awokado i
wołowinę, a całość zalewamy aromatyczną zupą.- Całość można posypać posiekanym grubo
szczypiorkiem lub dodać
kiełki.- Jeżeli nie przepadacie za
wołowiną można ją zastąpić
kurczakiem lub
łososiem.
Rybę i
kurczaka najlepiej wcześniej zamarynować, a następnie upiec w piekarniku lub na patelni.- Zupa jest pyszna od razu po przygotowaniu, ale można ją spokojnie przechowywać przez dwa dni, a nawet schłodzić i podawać na zimno.Smacznego :)