Wykonanie
Ten
makaron świetnie pasuje do dań azjatyckich. Można go podać do różnego rodzaju
pieczonych mięs, do drobiu czy warzyw. Lub zjeść sam. Słodki smak
miodu jest przełamany pikanterią
czosnku i
chili. Podane ilości są orientacyjne:
słodycz miodu można dowolnie regulować, miłośnicy
czosnku mogą dodać go więcej, ilość
chili można zwiększyć lub w ogóle pominąć, dostosowując danie do własnego gustu. Inspirowane przepisem Honeysuckle Catering .
500 g
makaronu2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sosu ostrygowego2 łyżki
wody1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka
cukru2-4 łyżki
miodu2 duże ząbki
czosnku - drobno posiekane1/3 łyżeczki
chili w płatkachniewielka ilość
oleju do smażenia (tylko tyle, by się nie przypaliło)+ 1 łyżeczka
masłaszczypior do dekoracji1.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Smażyć chwilę w dużej patelni lub woku na niewielkiej ilości
oleju z 1 łyżeczką
masła, mieszając. Dodać
chili.2. Składniki sosu wymieszać. Sos wlać do
makarony, wymieszać, chwilę razem smażyć, mieszając, aż sos połączy się z
makaronem. Spróbować, ew. doprawić do smaku.podawać gorące, posypane
szczypiorem.