ßßß Cookit - przepis na Dżem z chilli

Dżem z chilli

nazwa

Wykonanie

Nie powiem, żebym przepadała za potrawami palącymi podniebienie, jednak lubię czasem poczuć przyjemne ciepło w przełyku. Ponad to chilli w "nieprzesadzonej" ilości powoduje uwalnianie przez organizm endorfin, tzw. hormonów szczęścia:) Mi szczęścia nie brakuje, ale i tak dodaję chilli do wielu potraw.
Przepis na dżem z chilli wykorzystałam po raz pierwszy i myślę, że nie ostatni. Zapach w mieszkaniu był obłędny! Smak - wręcz ognisty z lekką nutą słodyczy i przyjemnie orzeźwiającej limonki. Nie wyszło go dużo, bo zaledwie dwa małe słoiczki. Myślę jednak, że na długo mi wystarczy, a z racji tego, że papryczki są dostępne przez cały rok, zrobię go ponownie jak moje zapasy się skończą:)
Składniki:
300 g ostrych czerwonych papryczek chilli
3 szklanki cukru
główka obranych ząbków czosnku
80 g świeżego obranego imbiru
3 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżeczki sosu sojowego
3/4 szklanki octu winnego
skórka otarta z 4 limonek
sok z 1 limonki
Przygotowanie:
Do malaksera wrzucie ząbki czosnku, pokrojone na spore kawałki papryczki (bez szypułek ale z pestkami) i imbir oraz skórki z limonek. Drobno zmiksujcie a następnie przełóżcie do garnka, dodajcie pozostałe składniki i postawcie na małym ogniu.
Gotujcie aż cukier się rozpuści i odparuje połowa płynu. Przełóżcie do wyparzonych słoików i dobrze zakręćcie. Po otwarciu przechowujcie w lodówce.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/10/dzem-z-chilli.html