Wykonanie
W
sumie to tytuł tego posta powinien brzmieć:
Sałatka z
młodych ziemniaków z blanszowanym
bobem,
jajkiem w koszulce oraz sosem
miodowo musztardowym z
koperkiem, ale komu chciałby się tyle czytać :) No to już w
sumie wszystko wiecie. Jest pyszne, słodkie
młode ziemniaki, słodki
bób, lekkie, klejące się
jajko w koszulce i magiczny sos na bazie
musztardy i
miodu doprawiony
cytryną oraz świeżym
zielonym koperkiem. Dla zachęty
powiem wam jeszcze tylko tyle, że zniknęła w ciągu 3 minut.Składniki:6 - 8
młodych ziemniaków(jeżeli są naprawdę malutkie to oczywiście więcej)200 g surowego
bobu2
jajka1
czerwone chilli5 łyżek
oleju słonecznikowego3 łyżeczki
musztardysok z połowy
cytrynysól1 łyżka
miodu akacjowegoświeży
koperekocetPrzepis:-
Ziemniaki dokładnie płuczemy, nie obieramy ze skórki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy.- W garnku nastawiamy
wodę z
solą i doprowadzamy do wrzenie. Wrzucamy do niej
bób na 5-7 minut w zależności od wielkości ziaren. W misce przygotowujemy lodowatą
wodę. Po 7 minutach wyciągamy cedzakiem
bób i od razu wkładamy do bardzo bardzo zimnej
wody. Następnie
bób obieramy ze skórki.- W małym garnuszku zagotowujemy
wodę z
solą i łyżką
octu. Do dwóch miseczek wbijamy
jajka, uważając aby nie rozbić
żółtka (jeżeli tak się stanie należy wymienić
jajko). Oczywiście jedno
jajko w jedną miseczkę. Kiedy
woda zacznie wrzeć, widelce energicznie ją mieszamy, aby powstał mały lejek na środku garnka. W ten właśnie lejek sprawnym ruchem wlewamy
jajko i zostawiamy na 3 minuty.
Białko na początku będzie wirować, ale z czasem złączy się z
żółtkiem. Po 3 minutach wyciągamy
jajko delikatnie i kładziemy na papierowy ręcznik do osuszenia, a następnie przekładamy na talerz. Wszystkie czynności powtarzamy z kolejnym
jajkiem.- Do miseczki wlewamy
olej, dodajemy
musztardę,
sok z cytryny, szczyptę
soli i
miód i wszystko dokładnie mieszamy. Można do tego użyć małej trzepaczki lub widelca. Ja najbardziej lubię to robić plastikowym widelcem dla dzieci. Wychodzi idealnie. Mieszamy tak długa, aż wszystkie składniki się połączą i stworzą emulsję. Na koniec dodajemy posiekany drobno
koperek.- Na dwóch talerzach układamy ziemniaczki oraz
bób. Na środku każdego kładziemy
jajko w koszulce. Całość polewamy sosem oraz posypujemy posiekanym
czerwonym chilli.Smacznego :)

