Wykonanie
Nie wyobrażam sobie letniego niedzielnego obiadu bez pysznej, chrupiącej mizerii ze świeżych zielonych
ogórków. Taka mizeria nie wymaga wielu przypraw. Wystarczy
sól i
pieprz ziołowy, w niektórych wersjach odrobina
cukru (ale ja go pomijam). Oczywiście taka wyjątkowa mizeria nie może się obejść bez
śmietany. Żaden
kefir, żadna
maślanka, nawet najsmaczniejszy
jogurt naturalny nie może równać się z kwaśną osiemnastką. Obowiązkowo w towarzystwie
młode ziemniaczki i
koperek. Nie zapominajcie o mizerii. Kochajcie mizerię,
róbcie mizerię i jedzcie mizerię. Bo nigdy nie smakuje tak jak latem, nigdy
ogórki tak mocno nie pachną, nigdy nie są takie kłujące i takie zielone, nigdy prócz lata nie są takie smaczne :)Składniki:300 g zielonych
ogórków gruntowych3 łyżki
śmietany 18 %
sólpieprz ziołowyPrzepis:- Najpierw musimy obrać
ogórki, następnie je umyć i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Następnie osolić i pozostawić na kilka minut. Odlać
wodę, która zebrała się na dnie. Dodajemy
śmietanę i mieszamy delikatnie. Doprawiamy
ziołowym pieprzem i szczyptą
cukru.Smacznego :)