Wykonanie
Mizeria jest dobrym pomysłem aby ją podać do obiadu w upalne dni. Taka mizeria jest orzeźwiająca i bardzo dobrze smakuje w upalne dni. Mizeria pasuje jako dodatek do
ziemniaków i np.
jajka sadzonego lub innych obiadów.Sk ł adniki:5
ogórków albo dwa duże zielone
ogórkiJeden
jogurt naturalny typu greckiegojedna
śmietana może być specjalna do mizerii 10 %
sól i
pieprzSposób przygotowania:
Ogórki przygotowujemy chociaż dwie godziny przed podaniem.
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce na plasterki. Po starciu posypujemy
ogórki solą i zostawiamy aby się zmorzyły.
Ogórki odciskamy przez sito pozbywając się nadmiaru
wody wrzucamy do miski dodajemy
jogurt,
śmietanę i
pieprz. Wszystko mieszamy. Próbujemy czy nie potrzeba dodać więcej
soli, jeżeli tak to dodajemy i ponownie mieszamy.
Życzę smacznego!!!