Wykonanie
Słyszałam o dwóch rodzajach tzatzików –
sosu jogurtowo-
ogórkowego : z
czosnkiem i z
miętą. Do niektórych dodaje się też
koperek. W ” Mojej greckiej kuchni” na kuchni tv oraz w programie ” Kuchnia jak życie” te z Grecji były z
czosnkiem, z
miętą – pochodzące z Turcji a robione czesto na Cyprze, gdzie mieszają się wpływy kulinarne obu tych państw.
Czosnek lubię, ale
miętę lubię bardziej – szczególnie latem, kiedy przyjemnie orzeźwia. Dołączyłam tzatziki do Wielkiego grillowania, bo u nas to ulubiony dodatek do grillowanych
mięs. Spróbujcie, zobaczycie sami. Kontast gorącego
mięsa z grilla i zimnego, orzeźwiającego
jogurtu z
ogórkami i
miętą jest smakiem, który wpada w pamięć. Ale dość już opisów, przechodzę do przepisu:TZATZIKIduży
ogórekjogu rt naturalny, na j lepiej grecki lub bałkańskispora łyżeczka suszonej lub świeżej
miętysól,
pieprz ziołowyOgórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i zostawić na co najmniej 5 min, żeby puściły
wodę. Odcedzić, dodać
jogurt,
miętę i
pieprz ziołowy ( jest łagodniejszy i bardziej aromatyczny ni ż czarny i bardziej mi do tego dania pasuje). Wymieszać wszystko. Podawać do dolmad,
mięsa lub
wędlin. Smacznego!