Wykonanie
Nadszedł ten czas, kiedy wszystko co
młode to już pyszne. Na
stole zapanowały
szparagi,
młoda kapusta,
kalarepa,
marchewka, a i
cukinię już znalazłam. Nie mogło być inaczej, musiałam ugotować pyszne, lekkie, włoskie minestrone na bazie wiosennych smaków. Tradycyjny
parmezan zastąpiłam naszym
bursztynem i wyszło prze prze przepysznie. Gorąco polecam. Jest lekka, wyjątkowa, delikatna. Sprawdza się zwłaszcza podczas deszczowej pogody.

Składniki:3
młode cebule1/2 główki młodego
czosnku5
młodych marchewek2
kalarepy2-3
młode cukiniekawałek
młodej kapustypęczek
szparagówpasta pomidorowaświeża
bazyliasólbulion warzywnyser bursztynmakaron drobny

Przepis:-
Marchewkę,
cebulę i
kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy
oliwę i wkładamy na nią warzywa, smażymy około 1 minuty.-
Cukinię kroimy na plasterki, a
kapustę szatkujemy. Dokładamy do garnka. Przeciętą na pół główkę
czosnku dokładamy do warzyw. Dodajemy 1 łyżkę pasty pomidorowej, spory pęczek świeżej
bazylii i wszystko zalewamy
bulionem. Zagotowujemy i dosypujemy
makaron. Gotujemy około 5 - 7 minut. Doprawiamy do smaku i ścieramy sporą ilość (2-3 garście)
sera bursztyn. Na koniec na ostatnie 2-3 minuty dodajemy
szparagi. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco posypaną
bursztynem.- Zupę można wzbogacić o
mięso, ale nie jest to konieczne.


Smacznego:)