Wykonanie
Kiedy rano wstaję, za oknem śnieg i na samą myśl o wyjściu z domu robi mi się zimno, to już wiem, że na obiad będzie zupa imbirowa. Cudownie rozgrzewająca, aromatyczna i ostra. Bardzo często w towarzystwie ulubionych warzyw i kawałków karmelizowanego
mięsa. Dziś w roli głównej
jarmuż i
wołowina. Zapraszam.Składniki:2
marchewki1
seler1
pora1
cebula1
pietruszka7-8 cm
imbiru1/2 główki
czosnku (6 ząbków)10 łyżek
sosu sojowego200 g
jarmużu1
czerwone chilli300 g
wołowiny1 łyżka
brązowego cukru1 łyżeczka
octu ryżowego-
Marchewkę,
seler,
por,
cebulę i
pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy zimną
wodą, dodajemy 1 łyżeczkę
soli i wstawiamy do gotowania.
Imbir kroimy na mniejsze kawałki, 5 ząbków
czosnku przekrawamy na pół i dokładamy do
wywaru. Gotujemy wszystko około 45 minut na wolnym ogniu. Po koniec doprawiamy 2 łyżkami
sosu sojowego.-
Wołowinę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Marynujemy w occie
ryżowym, brązowym cukrze,
sosie sojowym i
chilli. Po około 30 minutach, wykładamy na rozgrzaną patelnię lub woka i smażymy do momentu skarmelizowania
cukru.- Z
wywaru wyławiamy wszystkie warzywa i
przyprawy. Dokładamy pokrojony i umyty
jarmuż oraz
wołowinę z patelni. Gotujemy jeszcze 5-7 minut.- Zupę można podać z
makaronem lub
ryżem, ale ja wolę samą w sobie. Uwaga jest ostra, ale i bardzo bardzo bardzo pyszna :)Smacznego:)