Wykonanie
Gorący, aromatyczny i uzależniający. Uwielbiam po pierwsze za smak, po drugie za dowolność dodatków, a po trzecie za sposób przygotowania. Wymaga cierpliwości, po pierwsze przy gotowaniu, po drugie przy krojeniu i jeżeli weźmiemy sobie za punkt honoru konsumpcję pałeczkami, to również przy jedzeniu. Ale obiecuję, że cierpliwość zostanie wynagrodzona po stokroć i może się zdarzyć tak, że już nie będziecie chcieli rosołu od babci.300 g
szpondra wołowego300 g skrzydełek z
kurczaka300 g
karkówki wieprzowej3-4 duże
marchewki3-4
pietruszki1 duży
seler1
por1
cebula6-7 cm
imbiru1 główka
czosnkusólświeża
chillisos sojowyocet ryżowybiała
rzepamakaron sobabrązowy cukierdymka-
Mięso dokładnie płuczemy, osuszamy i wkładamy do garnka. Dodajemy obrane warzywa:
marchewkę,
pietruszkę,
seler,
por,
cebulę oraz pokrojony na mniejsze części
imbir, przeciętą na pół główkę
czosnku, 6-7 łyżek
sosu sojowego, odrobina
soli i przekrojone na pół 1
chilli. Zalewamy zimną
wodą i wstawiamy na mały gaz. Gotujemy około 3-4 godzin, od czasu do czasu zbierając szumy. Po ugotowaniu doprawiamy do smaku
solą i
sosem sojowym.-
Makaron soba gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut, płuczemy i wykładamy na talerz. Białą
rzepę kroimy w cienkie paski, podobnie postępujemy z 1 świeżą
marchewką. Układamy na talerz razem z
makaronem i pokrojonym
mięsem z
wywaru.- W małej miseczce mieszamy 1 cm startego
imbiru, 1 łyżkę
octu ryżowego, 1 łyżeczkę
brązowego cukru i 1 posiekane
chilli.- Przygotowany talerz zalewamy gorącym
bulionem i doprawiamy przygotowanym sosem oraz posypujemy
dymką.Smacznego:)