Wykonanie
Nie od dziś wiedzą wszyscy, że rosół jest pożywny, że dobrze robi na problemy żołądkowe i jest niezastąpiony, gdy męczy nas przeziębienie. Nie od dziś wiadomo również, że potrafi uratować życie, kiedy dopadnie nas syndrom dnia poprzedniego. Podaję przepis na rosół z nutą orientalnego smaku i mocą
ostrego chilli. Taki rosół stawia na nogi w najmniej "nadziejnych" sytuacjach.2
marchewki1
pietruszka1
por1/2
selerakilka skrzydełek z
kurczakasól(lub to wszystko co powyżej możemy zastąpić gotowym
bulionem drobiowym)2
papryczki chilli3 cm
imbiru2 ząbki
czosnku1 łyżka
sosu sojowego- z warzyw i
kurczaka przygotowujemy
wywar - najpierw do zimnej
wody wkładamy umyte i osuszone skrzydełka z
kurczaka, gdy się zagotuje dodajemy obrane warzywa i solimy, gotujemy długo na wolnym ogniu- kiedy
wywar będzie gotowy wyciągamy
mięso i warzywa, dodajemy posiekaną
papryczkę chilli, pocięty na kawałki
czosnek i ścieramy
imbir, na koniec wlewamy łyżkę
sosu sojowego- całość gotujemy jeszcze 30 - 40 minut- warzywa z
wywaru możemy pokroić i wyłożyć na talerz, podobnie możemy postąpić z
mięsem- idealnie będzie pasował
razowy makaron chiński- ale czysty
bulion jest równie smaczny i będzie idealny na kłopoty zdrowotneŻyczę smacznego i dużo zdrowia:)