ßßß Cookit - przepis na Orientalny, rozgrzewający rosół z kurczaka wg Jamiego Olivera

Orientalny, rozgrzewający rosół z kurczaka wg Jamiego Olivera

nazwa

Wykonanie

Rosół niedzielny nie musi być zawsze taki sam. Kiedy zrobiłam wersję Jamiego Olivera (podpatrzoną w jego programie na Kuchnia+), wszystkim rosół w tej wersji zasmakował.
Polecam go zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym: dobrze rozgrzewa i jest idealny przy przeziębieniu.
Nie martwcie się, jeśli nie macie wszystkich składników. Można go przerobić na spolszczoną wersję. Rosół przyrządziłam wykorzystując produkty z tygodnia azjatyckiego w Lidlu (mleko kokosowe, pastę z trawy cytrynowej i sos sojowy).
1 kurczak, ok. 1,5 kg (najlepiej z hodowli ekologicznej)
4 cm korzenia imbiru
2 papryczki chilli (użyłam chili w proszku)
1 cebula
2 łodygi trawy cytrynowej
1 główka czosnku
pęczek świeżej kolendry (lub pietruszki)
1/2-1 puszka mleka kokosowego
5-6 suszonych strąków tamaryndowca (dodałam ok. 1,5 łyżki pasty z trawy cytrynowej i pod koniec gotowania jeszcze łyżkę soku z cytryny)
sos sojowy i sól do smaku
opcjonalnie inne warzywa (np. marchewki)
1 opakowanie makaronu ryżowego lub sojowego
Włożyć kurczaka do dużego garnka, dodać posiekane owoce tamaryndowca (lub pastę z trawy cytrynowej).
Dodać pokrojony na plastry korzeń imbiru, posiekane papryczki chilli oraz pokrojoną cebulę w łupinach.
Łodygi trawy cytrynowej stłuc tępą stroną noża i włożyć do garnka.
Pociąć na kawałki nieobraną główkę czosnku i łodyżki kolendry lub pietruszki. Od siebie dodałam jeszcze obraną marchewkę w całości.
Zalać składniki wodą i zagotować. Dodać trochę soli, przykryć i gotować na mniejszym ogniu przez ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Mięso i marchewki wyjąć, mięso oddzielić od kości, a marchewki pokroić w kawałeczki.
Wywar odcedzić i doprawić do smaku mleczkiem kokosowym (na początek 1/2 puszki, spróbować i ewentualnie dolać więcej).
Ugotować makaron, wyłożyć porcję na talerz, polać odrobiną sosu sojowego, na to wyłożyć kurczaka, marchewki, zalać rosiłem i posypać siekaną kolendrą lub pietruszką.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/09/orientalny-rozgrzewajacy-roso-z.html