Wykonanie
Rosół niedzielny nie musi być zawsze taki sam. Kiedy zrobiłam wersję Jamiego Olivera (podpatrzoną w jego programie na Kuchnia+), wszystkim rosół w tej wersji zasmakował.Polecam go zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym: dobrze rozgrzewa i jest idealny przy przeziębieniu.Nie martwcie się, jeśli nie macie wszystkich składników. Można go przerobić na spolszczoną wersję. Rosół przyrządziłam wykorzystując produkty z tygodnia azjatyckiego w Lidlu (
mleko kokosowe, pastę z
trawy cytrynowej i
sos sojowy).1
kurczak, ok. 1,5 kg (najlepiej z hodowli ekologicznej)4 cm korzenia
imbiru2
papryczki chilli (użyłam
chili w proszku)1
cebula2 łodygi
trawy cytrynowej1 główka
czosnkupęczek świeżej
kolendry (lub
pietruszki)1/2-1 puszka
mleka kokosowego5-6 suszonych strąków tamaryndowca (dodałam ok. 1,5 łyżki pasty z
trawy cytrynowej i pod koniec gotowania jeszcze łyżkę
soku z cytryny)
sos sojowy i
sól do smakuopcjonalnie inne warzywa (np.
marchewki)1 opakowanie
makaronu ryżowego lub
sojowegoWłożyć
kurczaka do dużego garnka, dodać posiekane
owoce tamaryndowca (lub pastę z
trawy cytrynowej).Dodać pokrojony na plastry korzeń
imbiru, posiekane
papryczki chilli oraz pokrojoną
cebulę w łupinach.Łodygi
trawy cytrynowej stłuc tępą stroną noża i włożyć do garnka.Pociąć na kawałki nieobraną główkę
czosnku i łodyżki
kolendry lub
pietruszki. Od siebie dodałam jeszcze obraną
marchewkę w całości.Zalać składniki
wodą i zagotować. Dodać trochę
soli, przykryć i gotować na mniejszym ogniu przez ok. godzinę, aż
mięso będzie miękkie.
Mięso i
marchewki wyjąć,
mięso oddzielić od kości, a
marchewki pokroić w kawałeczki.
Wywar odcedzić i doprawić do smaku
mleczkiem kokosowym (na początek 1/2 puszki, spróbować i ewentualnie dolać więcej).Ugotować
makaron, wyłożyć porcję na talerz, polać odrobiną
sosu sojowego, na to wyłożyć
kurczaka,
marchewki, zalać rosiłem i posypać siekaną
kolendrą lub
pietruszką.