ßßß Cookit - przepis na - W tym czasie rozgrzewamy na wolnym ogniu tłuszcz.

- W tym czasie rozgrzewamy na wolnym ogniu tłuszcz.

nazwa

Wykonanie

Czekoladowe pączki to jest to, co tygrysy lubią najbardziej :) A jak jeszcze nadziewane są pyszną, rozpływającą się w ustach krówką. No niebo w gębie. I właśnie na to niebo was dzisiaj zapraszam.
To, co ważne - należy wybrać krówki ciągutki, te rozpływają się łatwiej i świetnie się ciąąąąągną :) Te twarde nie są złe, ale ciągutki najlepsze.
50 g drożdży świeżych
250 ml mleka
550 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżki cukru
60 g masła
200 g mrożonych malin
400 g serca mascarpone
cukier puder
2 jajko
4 żółtka
tłuszcz do smażenia
15 cukierków krówek
- Z drożdży, jednej łyżeczki cukru i jednej łyżki mąki przygotowujemy zaczyn, zalewając je ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Jajka mieszamy z dwoma łyżkami cukru pudru i ubijamy delikatną białą masę.
- Masło roztapiamy i lekko studzimy.
- 500 g mąki przesiewamy z kakao, dodajemy do niej rozrobiony zaczyn, ubite jajka oraz masło. Wszystko delikatnie wyrabiamy łyżką. Ciasto może się wydać zbyt rzadkie, ale będziemy je jeszcze wyrabiać z pozostałą mąką, więc radzę się nie martwić.
- Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po 30 minutach wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto posypujemy również z wierzchu. Wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Tylko robimy to stopniowo i delikatnie, aby ciasto nie stało się zbite.
- Kiedy ciasto będzie jędrne, sprężyste, a zarazem delikatne rozwałkowujemy je na placek grubości 5 mm i wycinamy pączki. Na każdym pączku układamy połowę krówki. Następnie zawijamy wszystkie końce do środka i formujemy zgrabną kuleczkę. Można to zrobić za pomocą szklanki.
- Wykrojone pączki pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut - do wyrośnięcia.
- Na delikatnym ogniu smażymy pączki na rumiany kolor z obu stron. Należy uważać, aby ogień nie był zbyt duży, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz, a ni upieką w środku.
- Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku i zostawiamy do wystygnięcia.
- Ostudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2015/01/paczki-czekoladowe-z-krowka.html