Wykonanie
Owsiane
ciasteczka można przygotować na kilka sposobów. Można je wyposażyć w niewyobrażalną ilość
białego cukru,
groszków czekoladowych lub
solonych orzeszków ziemnych i nie będą miały wtedy ze zdrowiem nic wspólnego. Ale można je przygotować tak, jak ja.
Biały cukier zastąpić trzcinowym nierafinowanym i
suszonymi daktylami, uzupełnić je
siemieniem lnianym,
suszonymi morelami i
żurawiną,
orzechami włoskimi,
pestkami dyni i
słonecznika. No i wtedy mamy pyszne, zdrowe
ciasteczka owsiane. Co prawda kalorii im odmówić nie można, ale zbawiennego wpływu na nasz organizm również nie. Pysznie, przyjemnie i zdrowo. Czego chcieć więcej?1 szkl
płatków owsianych1 szkl
mąki pszennej razowej1/4 szkl
cukru trzcinowego1/4 szkl
cukru muscovado1
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonej150 g
masła1/4 szkl
suszonych moreli1/4 szkl
suszonej żurawiny1/4 szkl
suszonych daktyli1/4 szkl pestek dyni i
słonecznika1/4 szkl
siemienia lnianego1/4 szkl
migdałów1/4 szkl
orzechów włoskich- Wszystkie susze składniki.
Bakalie kroimy na drobniejsze części i dokładamy do suchych składników-
Masło roztapiamy. Dodajemy do masy wraz z roztrzepanym
jajkiem.- Całość dokładnie mieszamy. Masa jest dość sypka, ale taka właśnie powinna być. Aby uformować
ciasteczka należy zmoczyć ręce w zimnej wodzie i formować kulki wielkości 2 - 3 cm. Układamy luźno na blasze -
ciastka trochę urosną.- Pieczemy w temperaturze 170 C z termoobiegiem przez 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy im się ostudzić. W przeciwnym razie rozpadną się.Smacznego :)