Wykonanie
Ciasteczka są nie tylko owsiane, ale i orkiszowe, bo zabrakło mi
płatków owsianych:-) Poza
żurawiną dodałam jeszcze trochę prażonych
ziaren słonecznika, żeby wzbogacić doznania smakowe.Z podanych niżej składników upiekłam 22 solidne
ciastka, które mogą być miłym dodatkiem do drugiego śniadania lub do popołudniowej
kawy. Poza tym, że są pyszne, to dzięki zawartości
płatków owsianych są także bardzo zdrowe, więc można je jeść bez wyrzutów sumienia.Więcej o właściwościach
płatków owsianych można przeczytać na stronie: www.zdrowadieta.waw.pl .100 g
masła,200 g
cukru trzcinowego,2 rozkłócone
jajka,szczypta
soli (na
jajka),100 g
mąki pszennej,1/2 łyżeczki
sody,300 g
płatków owsianych,50 g
płatków orkiszowych,250 g
suszonej żurawiny,100 g uprażonych pestek
słonecznika.W dużej misce utarłam
masło z
cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawałam rozkłócone
jajka, cały czas mieszając. Następnie do masy dodałam
mąkę i
sodę. Oczywiście mieszałam nieustannie :-) Na koniec dorzuciłam
żurawinę,
słonecznika i
płatki. Odstawiłam mikser i całość wymieszałam już ręcznie.Z ciasta formowałam spore kulki, które rozpłaszczałam na blasze.C
iastka n ależy układać w dość dużych odstępach (9 sztuk na dużej blasze), bo podrosną w czasie pieczenia.A piecze się je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.