Wykonanie
Coś słodkiego na każdą okazję i
porę dnia , tak jak w reklamie na upał i na chłodekTak przygotowany batonik można zabrać ze sobą na wyprawę w góry lub trening ale równie dobrze zastąpi nam drugie śniadanie. Jest to też dobre rozwiązanie na coś słodkiego dla dzieciaczków : ) w szczególności gdy przygotujemy go wspólnie z maluchami. Przygotowanie takiego batonika jest dziecinnie proste a dodatkowo możemy dodać do niego praktycznie każdy składnik na jaki mamy ochotę lub
traki który wybierze nasza pociechaa dzieci mają naprawdę „kreatywne” pomysły.
Składniki:
mąka orkiszowa – 250 g
płatki owsiane – 300 g
cukier trzcinowy – 120 g
migdały mielone – 150 g
masło – 250 g
miód – 2 łyżki
jajko – 1 szt.
soda – 1 łyżeczka
banany – 3 szt.
suszona żurawinaWykonanie:zaczynamy od rozpuszczenia kostki
masła a następnie ostudzenia
mąkę,
płatki,
cukier,
migdały, oraz
sodę mieszamy razem a następnie dodajemy rozpuszczone
masło i wszystko razem mieszamydodajemy
miód i
jajko a następnie ugniatamy na jednolita masę, która powinna przypominać ciastouzyskaną masę dzielimy na trzy części, dwie wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, i mocno ugniatamy tak by całe dno blaszki było równomiernie wyłożone masąkroimy obrane
banany w plastry, które układamy na ugniecionej
masie, wszystko posypujemy
suszoną żurawiną (ilość według uznania)pozostałą masę wykładamy na plastry
banana posypane
żurawiną i ugniatamytak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 º na 30 minut (jednak czas trzeba kontrolować by wierzch naszego batonika nie uległ zbytniemu podpieczeniu)blachę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia, kroimy i smakujemy-pamiętajcie aby naprawdę dobrze ugnieść masę w blaszce, zbyt słabo zagęszczony batonik może nam się rozpadać podczas krojenia.-tak przygotowany baton spokojnie wytrzyma 4 dni, ale wątpię by była taka potrzebau mnie na drugi dzień wyjadam okruszki( jak zdążę cha cha cha )Składniki możemy dobierać według uznania np.
banany spokojnie można zastąpić
jabłkami, zamiast
migdałów można dodać
orzechy.Eksperymentujcie i twórzcie własne smakiktórymi możecie się podzielićSmacznego !!