Wykonanie
Włoska kuchnia, choć wcale lekką nie jest, nadrabia smakiem. Pełny
mięsno pomidorowy sos, beszamel,
mozzarella,
zioła i
parmezan... pyszne, co tu dużo mówić. Dla wielbicieli
makaronu, dla wielbicieli tradycji i włoskiej kuchni.500 g mielonej
wieprzowiny4 ząbki
czosnku1 łyżka
suszonego oreganosólpieprzpłatki do lasagne2 łyżki
masła2 łyżki
mąki250 ml
mleka500 ml
bulionugałka muszkatołowaoliwa z oliwek500 ml passaty300 g
żółtego sera100 g
mozzarelli50 g
parmezanu-
Mięso obsmażamy na
oliwie z oliwek. Doprawiamy
pieprzem,
solą i
suszonym oregano. Zalewamy passatą i połową
bulionu. Zostawiamy na małym ogniu na około 40 minut.- W drugim garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę i zasmażamy. Po chwili zaczynamy dolewać
mleka i cały czas mieszamy. Nie wolno przerwać mieszania i nie wolno wlewać całego
mleka na raz. Powstaną grudki, których już rozetrzeć się nie da. Następnie dolewamy
bulion. Zostawiam na ogniu, doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, gotujemy aż zgęstnieje. Na końcu dodajemy starty
parmezan i dokładnie mieszamy.- Naczynie do lasagne wykładamy łyżką
sosu pomidorowego i układamy pierwszą warstwę
płatków.
Makaron zalewamy
sosem pomidorowym, kolejno
sosem beszamelowym oraz posypujemy
startym serem. Postępujemy tak do momentu wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwę stanowi
ser oraz porwana na małe kawałki
mozzarella. Posypujemy
suszonym oregano i wstawiamy do nagrzanego do 180 C na 30 minut bez termoobiegu.Smacznego:)
