Wykonanie
Niezwykle szybka, bardzo smaczna i aromatyczna przekąska. Pszenne grzanki z pastą z
avocado,
czerwonej cebuli,
limonki i
chilli. Najlepiej smakują w połączeniu z salsą
pomidorową lub po prostu z pokrojonymi
pomidorkami koktajlowymi. Idealne danie na przyjęcie w gronie przyjaciół, na przystawkę do meksykańskiego obiadu. Gorąco polecam, zwłaszcza w te ponure zimowe dni. Trochę słońca w kuchni jeszcze nikomu nie zaszkodziło. A takie guacamole przypomni nam wakacje i ciepły piasek na plaży.2 dojrzałe
avocado (bardzo ważne, żeby były dojrzałe, podczas kupowania naciśnijmy je delikatnie, jeżeli
ugina nam się pod palcami, śmiało kupujemy)1
czerwona cebulaszczypta
solikawałek żółtego
chillikawałek
czerwonego chilli1/2
limonkisól-
Avocado przekrawamy na pół. Z połowy bez pestki wydrążamy miąższ. Następnie w pestkę wbijamy nóż i przekręcamy ją o 180 stopni. Sama odejdzie od miąższu i będziemy mogli swobodnie wydrążyć drugą połówkę.-
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podobnie czynimy z
chilli.-
Avocado wykładamy do miseczki, dodajemy
cebulę i
chilli, doprawiamy
solą i
limonką.- Widelcem delikatnie rozgniatamy całą masę. Można rozgnieść ją dokładnie, ale ja lubię jak w paście wyczulane są większe kawałki
avocado.-
Bułkę pszenną, ciabattę kroimy na mniejsze kromki i obsmażamy na patelni posmarowane
oliwą z oliwek na złoto. Guacamole nakładamy na jeszcze ciepłe
pieczywo.Smacznego:)