Wykonanie
Gacamole - przepyszny sos (salsa) z
avocado,
limonki,
soli,
chilli,
kolendry,
cebuli i
pomidorów. Smakuje całej rodzinie, jeszcze się nie zdarzyło, żeby udało się przygotować go wystarczająco dużo. Zawsze mamy niedosyt ;)Guacamole podaje się z nachos, quesadillą, jako dodatek do kanapek.
Składniki:2 dojrzałe
avocado1
limonka1
papryczka chilli1
szalotka lub 1/2
czerwonej cebuli1/2 pęczka
kolendry1
pomidorsól do smaku (min. 1/2 łyżeczki)Przygotowanie:
Papryczkę chilli,
szalotkę,
kolendrę posiekać bardzo drobno.
Avocado przekroić na pół, wyjąć pestkę, przy pomocy łyżeczki wyjąć miąższ.Przełożyć
avocado do miseczki i dokładnie skropić
sokiem z całej
limonki, rozgnieć widelcem lub zmiksować.
Avocado połączyć z pokrojonymi składnikami. Doprawić
solą do smaku.
Pomidora oczyścić z pestek, pokroić na drobną kostkę, delikatnie zmieszać z sosem.Aby salsa nie ściemniała, oprócz dodatku
soku z limonki, należy do miseczki z sosem włożyć pestkę z
avocado i zakryć szczelnie folią spożywczą.Smacznego