ßßß
Cookit - przepis na Francuskie tartaletki z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i serowym sosem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Francuskie tartaletki z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i serowym sosem
Składniki
Ciasto francuskie
Żółtko
Śmietanka
Ser
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Zielone szparagi
Szynka parmeńska
Wykonanie
Delikatne
ciasto francuskie
, cudownie aksamitny sos
serowo śmietankowy
na żółtkach,
zielone szparagi
i
szynka parmeńska
. Delikatna i chrupiąca przystawka na ciepło i na zimno.opakowanie
ciasta francuskiego
2
żółtka
50 ml
śmietanki
50 g
sera
żółtek
o łagodnym smaku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
zielone szparagi
kilka plasterków
szynki parmeńskiej
- Rozwijamy
ciasto francuskie
i dzielimy je na 12 kwadratów.- Do miski wbijamy 2
żółtka
, wlewamy
śmietankę
i ścieramy
ser
. Doprawiamy odrobiną
soli
,
pieprzem
i
gałką muszkatołową
. Miskę ustawiamy nad kąpielą
wodną
. Cały czas mieszamy sos, aby nie zrobiła się jajecznica. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmujemy w ognia.- Sosem smarujemy kawałki
ciasta francuskiego
, zostawiając rancik o szerokości pół centymetra.-
Szparagi
myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i przecinamy pod kątem na połowy. Co drugą część
szparagi
owijamy
szynką parmeńską
. Tak przygotowane
szparagi
układamy na cieście francuskim z sosem.- Pieczemy w temp 180 C przez około 20 minut.Smacznego:)
Źródło:
http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/05/francuskie-tartaletki-z-zielonymi.html
Przepisy powiązane
SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM.
Wiosenna tarta z zielonymi szparagami
Tarta z rukolą
Rożki z szynka parmeńską i gruszką
Paluszki chlebowe z szynką parmeńską
Składniki powiązane (0)